top of page

Poročilo o dnevu turističnih vodnikov PostojnaLetos smo nekoliko drugače praznovali dan turističnih vodnikov. Tokrat nismo vodili po Ljubljani in drugih slovenskih mestih, ampak nas je gostilo podjetje Postojnska jama. Gre za vzorčen primer sodobnega pristopa uspešnega trženja turizma. Izkazali so se kot izjemni gostitelji, skupaj s celotno ekipo na čelu z zakoncema Batagelj, Gordano Pirc, Bogdanom Capudrom in Tjašo Perhavec, ter izjemnim gostinskim osebjem, ki nas je pogostilo v Jamskem dvorcu z vrhunsko in pestro kulinarično ponudbo.


Gospod Marijan Batagelj je ZTVS-ju in vsem vodnikom podal vso podporo pri prizadevanjih za ustrezno zaščito in vrednotenje znotraj novega Zakona o pospeševanju turizma (ZSRT).

V Postojno smo se odpeljali z našim novim uradnim prevoznikom – Alpetourjem. Imeli smo vsebinsko bogat program, ki smo ga začeli z obiskom Predjamskega gradu, koder nas je popeljala naša kolegica Sergeja, nadaljevali z vodenim ogledom Postojnske jame, pozdravili v temo zavito človeško ribico, katera je ravno v času našega obiska izlegla blizu šestdeset jajčec in Expo Postojna, izjemen na novo preurejen razstavni prostor, ki je nekoč služil kot diskoteka, danes pa predstavlja izjemen muzej geologije in zgodovine jamskega področja, Krasa, in razvoja Postojnske jame kot naravoslovne in turistične atrakcije, z vključeno obširno zbirko metuljev. Prav tako smo si z zanimanjem ogledali Vivarij. Po jami in drugod so nas popeljali izkušeni jamski vodniki, z opravljeno jamarsko licenco in tečajem vodenja po Postojnski jami. Izjemno atraktivno je bilo igranje melodije ‘Smoke in the water’(Deep Purple) , ki nam jo je vodnik zaigral na kapnike mogočnega jamskega stebra.

Zanimiva novost, pri sprejemu v jamo, so tudi lcd zasloni, kjer se izpiše v jeziku skupine njen naziv in pozdrav, ki smo ga bili deležni tudi turistični vodniki oz. naše združenje in bili s tem prijetno počaščeni ob domiselni in prijazni dobrodošlici.


Naš član Uroš Ule nam je prijazno demonstriral audioguide, ki jih vodniki s pridom uporabljamo pri svojem delu.


Prav tako smo v okviru našega dneva organizirali dvoje predavanj dr. Maje Turnšek Hančič, Oblikovanje zgodb v turizmu in Mateje Kregar Gliha z naslovom Rojstvo Svetovnega dneva turističnih vodnikov in njegova zgodovina.


Na dogodek smo povabili tudi naše poslovne partnerje Marche (ga. Barbara Bele), VizualGrif (g. Gorazd Rovina) in Univerzo iz Maribora (ga. Maja Turnšek Hančič ).


Udeležba je bila številčna, kar je tudi odraz zadovoljstva in podpore novemu vodstvu in politiki ter usmeritvam delovanja združenja. Praznovanja dneva turističnih vodnikov se je udeležilo 55 vodnikov in poslovnih partnerjev.


Dan je bil sončen, izjemno zanimiv in družabno prijeten s čudovitim sončnim zahodom v sicer deževnem in oblačnem tednu konca februarja.


REALIZIRANI PROGRAM DNEVA

10.00 Voden ogled Predjamskega gradu: vodnica Sergeja Kariž

11.30 Predstavitev družbe Postojnska jama: Tjaša Perhavec, Janez Margon

12:00 Voden ogled Postojnske jame: vodnika Miran Mejak, Janez Margon

13:45 Voden ogled Vivarija: vodnika Miran Mejak, Janez Margon

14.15 Kosilo v Dvorani stebrov v Jamskem dvorcu

15:15 Voden ogled razstavnega paviljona Expo Postojnska jama kras: vodnika Miran Mejak, Janez Margon

16.30 Rojstvo Svetovnega dneva turističnih vodnikov in njegova zgodovina: Mateja Kregar Gliha

16.50 Zgodbe v interpretaciji turističnih vodnikov: doc. dr. Maja Turnšek Hančič


Oblikovanje zgodb v turizmu je ključni element v privabljanju in animaciji gostov na destinaciji. Zgodbe presenečajo, ohranjajo pozornost in omogočajo poistovetenje turistov ter s tem čustven odziv na turistično ponudbo. Oblikovanje zgodb je zato pogosto omenjeno kot eden izmed osrednjih elementov interpretacije turistične destinacije. Le redkokdaj pa so predstavljeni tudi načini, kako natanko oblikovati zgodbo in katere elemente naj zgodba vsebuje.


Na predavanju smo:

- predstavili rezultate mednarodne raziskave o vplivu zgodb v interpretaciji turističnih vodnikov,

- pojasnili, zakaj imajo zgodbe v turizmu pozitivne učinke.

Objave v medijih
Arhiv
Sledi nam
  • Facebook Basic Square
bottom of page