top of page

Novoletni pregled in voščiloSpoštovani In dragi kolegi!


Danes je zadnji dan v letu 2020. To je trenutek, da zavrtim kolo v čas, ko sem se odločila, da prevzamem »krmilo« našega Združenja. Ob koncu januarja 2021 bomo izvedbi občni zbor kar po zoomu, saj nam situacija z epidemijo prav gotovo ne bo dovoljevala srečanja v živo, seveda pa tudi sejma Natur –Alpe Adria na Gospodarskem razstavišču ne bo. Naj samo omenim, da smo našo udeležbo na sejmu sicer potrdili, a le-ta se ne bo odvijal pred majem, lahko celo junija 2021. GR je bilo namreč pretekla leta naša priljubljena točka za izvedbo občnega zbora. Videli se bomo torej po vsej verjetnosti preko povezave »zoom« nekje okoli 1. februarja. Sedaj pa nekaj o aktualnem dogajanju:

Kaj vse se je dogajalo v lem letu, ko smo padli v globoko recesijo zaradi epidemije Covida 19, ste lahko sledili na vaših TV ekranih doma, saj niti poštenega izhoda nekaj časa nismo imeli, kaj šele, da bi imeli kako delo v zvezi z vodenjem…Tekom leta smo vas iz našega tajništva sproti obveščali o dogajanju, povezanem s turizmom in epidemijo.

Ne glede na epidemijo, pa smo izkoristili prav vse možnosti med letom - kar si štejemo v ponos - izpeljavo kar nekaj lepih strokovnih izletov po Sloveniji za člane ZTVS. Ti bodo lahko marsikomu pomagali pri sestavi programa za udeležbo na drugem javnem pozivu STO, ki naj bi bil v kratkem objavljen! Seveda pa tudi začetek naših zanimivih predavanj preko zooma ni nezanemarljivo delo! Tudi to bomo v prihodnjem letu nadaljevali. Seveda pa bomo pripravili tudi nove izlete, ko bo to omogočeno!

Tekom leta sem se večkrat udeležila sestankov na republiškem nivoju z osebami, pristojnimi za turizem. Veliko podporo mi je nudila neutrudna tajnica Alenka in člani upravnega odbora ter strokovni sodelavci. Dopise v zvezi podpore vodnikom, predvsem pa opozarjanjem, kaj turizem je, (da to niso le turistični boni!) smo skupaj pripravljali in naslavljali na državne organe, ki so kakorkoli povezani s turizmom, financami in zdravstvom. Ves čas smo opozarjali na nevzdržno situacijo brezposelnih turističnih vodnikov, vrteli smo ustrezne telefonske številke, se kot Združenje predstavljali in opisovali stanje v časopisih, turističnih in drugih revijah, videti nas je bilo večkrat tudi na TV ekranih. Udeležili smo se tudi sestankov na STO-ju, sama sem bila tudi osebno in telefonsko povezana s TGZS - jem in lahko rečem, da smo bili resnično ves čas izjemno aktivni. Rezultati štejejo, boste rekli. No, rezultate smo doživljali skromno, počasi in na našo veliko žalost, so bila opozorila neuslišana in tudi nerazumljena. Tako smo in še bomo izgubili nekatere sodelavce, ki so se odločili dejavnost, povezano s turizmom, vrniti, saj so si poiskali drugo zaposlitev. Prav na ta problem smo pristojne ves čas opozarjali, da bomo štrvilne kolege – turistične vodnike, za vedno izgubili.

Zadnji meseci so bili namenjeni povezovanju članstva različnih stanovskih društev. V UO Združenja smo z veseljem potrdili sodelovanje v Civilni iniciativi turističnih vodnikov. Res je postalo sedaj najbolj aktualno dejanje: povezovanje, saj povezani predstavljamo »glas vseh slovenskih vodnikov«.

Naše prizadevanje po združevanju sedaj čutijo v STO, TGZS, OZS, to pa so ključni dejavniki naše podpore navzven, torej v prizadevanjih za boljše in hitrejše dogovarjanje o pomoči turističnim vodnikom, pa naj bodo to turistični vodniki z državno licenco ali lokalni vodniki določenih območij, kot jih navaja Zakon o pospeševanju turizma.

O podrobnostih dela predsednika, UO in komisij boste prejeli poročila v drugi polovici januarja, ko bodo pričele priprave na Občni zbor, zato vam v tem trenutki, dragi kolegi, zaželim le to, da preživite Silvester kar se da lepo, da ostanete zdravi in, da smelo gledate v prihodnost. Skupaj se bomo trudili izboljšati poslovno leto, ki je pred nami in z vašo podporo, bomo to lahko tudi dosegli!

Vsak po svojih zmožnosti dodajte kanček svežine, pomoči in idej v letu, ki prihaja.

Srečno vsem v 2021!

Comments


Objave v medijih
Arhiv
Sledi nam
  • Facebook Basic Square
bottom of page