top of page

Okrogla miza: Smo turizem ljudje?

Gospodarsko razstavišče, dvorana Povodni mož, 03.02.2017, ob 14. uri

Tako kot vsako leto, tudi letos Združenje turističnih vodnikov Slovenije, v okviru letošnjega sejma Natour Alpe Adria, ki bo potekal od 1.-4. februarja 2017, organizira okroglo mizo na eno od aktualni tematik, povezanih s turizmom. V letošnjem letu se bomo vprašali če smo turizem res ljudje, ali pa nas lahko enakovredno zamenja tehnologija, splet, slabo izobražen kader… Seveda smo se vodniki odločili za organizacijo te okrogle mize zaradi namere deregulacije vodniškega poklica, vendar se na njej ne bomo omejevali le na to, saj smo vodniki le del turističnega produkta in smo le eden od poklicev v turizmu, ki ga vlada želi ali pa ga je že deregulirala. Na okrogli mizi bi se osredotočili na turistične delavce, na njihov pomen kot ambasadorje države in kot pomembne predstavnika destinacije – Slovenije.

 

V pogovoru Okrogle mize bomo poudarili pomen IZOBRAZBE – USPOSOBLJENOSTI in ustreznega ŠOLANJA turističnega delavca, saj smo običajno prvi stik gosta z destinacijo. Sem spadajo vsi turistični delavci: natakarji, receptorji, turistični spremljevalci in seveda vodniki, kot interpretatorji domačega okolja in kulturne in zgodovinske dediščine.

 

Debata bo tekla o tem, ali je slabo izobražen turistični delavec lahko dober predstavnik turistične destinacije. Dejstvo, da država deregulira poklice v turizmu je 'skregana' z gospodarsko strategijo razvoja turizma v Sloveniji. Močno bomo izpostavili vprašanje padca kvalitete, ki ga po mnenju vodnikov deregulacija prinaša in predvsem ali je trg brez regulatorjev res sposoben dvignit kvaliteto storitev, kot trdi zakonodajalec. Pokomentirali bomo tudi izsledke raziskav o vplivu deregulacije v gostinstvu. K pogovoru smo povabili predstavnike glavnih dejavnosti, ki sestavljajo celovit turistični produkt.

 

Z velikim veseljem vam v nadaljevanju predstavljam naše sogovornike:

 

Franc Jezeršek, ustanovitelj in lastnik podjetja Jezeršek d.o.o.

Franc Jezeršek je podjetniško pot začel pred več kot tremi desetletji. Zgradil je Hišo kulinarike Jezeršek, prvi objekt v državi, ki je bil namensko zgrajen za potrebe catering dejavnosti, s katero je v Sloveniji oral ledino. Na Zgornjem Brniku ustvaril mogočen gostinski kompleks Dvor Jezeršek. Ustanovil je Kulinarično središče Okusiti Slovenijo. Na ta način širi zavest o slovenski kulinariki in izobražuje svoje kadre, goste in druge ponudnike jedi in pijač. Je eden od pobudnikov projekta Gostilna Slovenija. Zelo pomembna je tudi Akademija Jezeršek, ki skrbi za izobraževanje na področju kulinarike.

 

Matija Koren, ustanovitelj in lastnik podjetja Koren Sport

Podjetje Koren Sports je vodilna slovenska agencija za organizacijo in izvedbo športnih avantur, ki v slovenski prostor že več kot 20 let razveseljuje in bogati z inovativnimi turističnimi produkti. Specializirano je na področju športnega turizma, organiziranju in izvajanju športnih programov, aktivnih počitnic in na uvajanju t.i. "Experiental Learning" metode. Pohvalimo tudi z izgradnjo prvega Adrenalinskega parka v Sloveniji.

 

Iztok Bončina, dolgoletni vodnik, nekdanji predsednik ZTVS, predsednik Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev

Dolgoletni turistični vodnik (od leta 1986), vodi predvsem daljša potovanja po vsem svetu in angleško govoreče goste po Sloveniji. Bil je med ustanovitelji Društva turističnih vodnikov Slovenije leta 1989 in 7 let njegov predsednik. 13 let član izpitne komisije za vodniške licence pri GZS, aktivno se ukvarja z izobraževanjem turističnih vodnikov in lokalnih turističnih vodnikov (od leta 1989 do danes organiziral in vodil nekaj manj kot 200 izobraževalnih tečajev po vsej Sloveniji). Trenutno zaključuje doktorat na temo vesoljskega turizma na Turistici v Portorožu. Je tudi predsednik Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev.

 

Ljudmila Sinkovič, UP Fakulteta za turistične študije-Turistica, Portorož

Ljudmila Sinkovič je članica Katedre za kulturni turizem in kulturno dediščino na UP FTŠ – Turistica, koordinatorka študijskega programa Kulturni turizem, študijskega programa Mediacija v turizmu in članica senata fakultete.

 

Mojca Krašovec, direktorica Savinih hotelov na Bledu

Mojca Krašovec je poklicu sicer diplomirani inženir agronomije, vendar je večino svoje 32-letne delovne dobe posvetila turizmu. Ima 27 let delovnih izkušenj na različnih vodilnih delovnih mestih – od vodenja turističnih agencij, hotelov do vodilnih položajev v največjih slovenskih turističnih podjetjih kot sta HIT d.d. in Sava turizem d.d.. Na Bledu je zaposlena od leta 2011, najprej je bila direktorica hotela Golf, zadnja tri leta pa kot izvršna direktorica vodi vse hotele, kamp in restavracije družbe Sava turizem na Bledu

 

Okroglo mizo bo vodil novinar Radia Slovenija Peter Močnik.

 

Pridružite se nam v pogovoru in podajte svoja stališča o trenutnem dogajanju in prihodnosti slovenskega turizma. 

 

bottom of page