top of page

Okrogla miza: Smo turizem ljudje?Tako kot vsako leto, je tudi letos Združenje turističnih vodnikov Slovenije, v okviru letošnjega sejma Natour Alpe Adria, ki je potekal od 1.- 4. februarja 2017, organiziralo okroglo mizo na eno od aktualni tematik, povezanih s turizmom. V letošnjem letu smo se vprašali če smo turizem res ljudje, ali pa nas lahko enakovredno zamenja tehnologija, splet, slabo ali neustrezno izobražen kader… Seveda smo se vodniki odločili za organizacijo omenjene okrogle mize zaradi namere deregulacije vodniškega poklica v predlogu novega ZSRT-1, vendar se na njej nismo omejevali le na nas, saj smo vodniki le del turističnega produkta in opravljamo enega izmed poklicev v turizmu, ki ga vlada želi po novem zakonu (ZSRT-1) deregulirati. Na okrogli mizi smo se osredotočili na vse turistične delavce, na njihov pomen kot ambasadorje države in kot pomembne predstavnike Slovenije. V pogovoru Okrogle mize smo poudarili pomen izobrazbe - usposobljenosti in ustreznega šolanja turističnega delavca, saj smo običajno prvi stik gosta z destinacijo. Sem spadajo vsi turistični delavci: natakarji, receptorji, turistični spremljevalci in seveda vodniki, kot interpretatorji domačega okolja, kulturne in zgodovinske dediščine.


Debata je tekla o tem, ali je slabo izobražen turistični delavec lahko dober predstavnik turistične destinacije. Dejstvo, da država deregulira poklice v turizmu je v nasprotju z gospodarsko strategijo trajnostnega razvoja turizma v Sloveniji. Močno smo izpostavili vprašanje padca kvalitete, ki ga po mnenju vodnikov deregulacija prinaša in predvsem ali je trg brez regulatorjev res sposoben dvignit kvaliteto storitev, kot trdi zakonodajalec. Pokomentirali smo tudi izsledke raziskav o vplivu deregulacije v gostinstvu. K pogovoru smo povabili predstavnike glavnih dejavnosti, ki sestavljajo celovit turistični produkt. Naši sogovorniki so bili:


Franc Jezeršek, ustanovitelj in lastnik podjetja Jezeršek d.o.o.

Franc Jezeršek je podjetniško pot začel pred več kot tremi desetletji. Zgradil je Hišo kulinarike Jezeršek, prvi objekt v državi, ki je bil namensko zgrajen za potrebe catering dejavnosti, s katero je v Sloveniji oral ledino. Na Zgornjem Brniku je ustvaril mogočen gostinski kompleks Dvor Jezeršek. Ustanovil je Kulinarično središče Okusiti Slovenijo. Na ta način širi zavest o slovenski kulinariki in izobražuje svoje kadre, goste in druge ponudnike jedi in pijač. Je eden od pobudnikov projekta Gostilna Slovenija. Zelo pomembna je tudi Akademija Jezeršek, ki skrbi za izobraževanje na področju kulinarike.


Matija Koren, ustanovitelj in lastnik podjetja Koren Sports

Podjetje Koren Sports je vodilna slovenska agencija za organizacijo in izvedbo športnih avantur, ki v slovenski prostor že več kot 20 let razveseljuje in bogati z inovativnimi turističnimi produkti. Specializirano je na področju športnega turizma, organiziranju in izvajanju športnih programov, aktivnih počitnic in na uvajanju t.i. "Experiental Learning" metode. Pohvalijo se lahko tudi z izgradnjo prvega Adrenalinskega parka v Sloveniji.


Iztok Bončina, dolgoletni vodnik, nekdanji predsednik ZTVS, predsednik Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev

Dolgoletni turistični vodnik (od leta 1986), vodi predvsem daljša potovanja po vsem svetu in angleško govoreče goste po Sloveniji. Bil je med ustanovitelji Društva turističnih vodnikov Slovenije leta 1988 in 7 let njegov predsednik. Trinajst let član izpitne komisije za vodniške licence pri GZS, aktivno