top of page

STROKOVNE EKSKURZIJE ZTVS V PRVI POLOVICI L. 2020

Letošnje leto se je začelo z veliko optimizma. Vsi turistični delavci smo pričakovali še eno sezono, polno priložnosti.

Novo vodstvo ZTVS-ja je sklenilo pohiteti z organizacijo nekaj strokovnih izobraževanj (predvsem ekskurzij), še preden bo sezona razkropila turistične vodnike .

Prvo strokovno ekskurzijo je Dunja Bohorič tako organizirana že v začetku marca (v torek 3. 3. 2020) in sicer v Vipavsko dolino in na Kras. Obe turistični območji sta bogati in nudita obiskovalcu številne možnosti, ki jih je nemogoče preizkusiti v nekaj dneh, kaj šele zgolj v enem. Zato smo tudi mi morali izbirati. Odločili smo se za nekaj bolj in nekaj precej manj znanih krajev.

Najprej smo se v spremstvu vodnice sprehodili po Vipavi, ki je po imenu precej poznana, sam trg in zanimivi izviri pa marsikomu (zlasti če prihaja iz bolj oddaljenih kraje) precej manj.

Sledila sta dva skrita bisera: zlati oltarji v cerkvici sv. Kozme in Damjana v Podbrjah in freske v Podnanosu. Oboje smo spoznali ob strokovnem vodstvu umetnostnega zgodovinarja dr. Roberta Peskarja.

Pot nas je potem vodila na Kras v bližino Štanjela. Tudi mi se nismo mogli upreti njegovemu čaru . Vendar pa smo večino časa posvetili Kobdilju, ki je precej manj znan od slavnega soseda, pa čeprav je rojstni kraj Maksa Fabianija – oblikovalca nekaterih štanjelskih znamenitosti. Na Fabianijevi domačiji smo ob pomoči lastnice Branke Malgaj doživeli slovitega arhitekta in njegove korenine.

Za sklep našega potepanja pa smo se zapeljali še do Gorjanskega, kjer je eno večji h pokopališč iz prve svetovne vojne in . Spomnili smo se tega krvavega obdobja slovenske, zlasti kraške zgodovine. Gorjansko je tudi rojstna vas zbiralca slovenskega narodnega blaga Karla Štreklja. Nikakor pa nismo zanemarili gastronomskih posebnosti Krasa s katerimi so nam postregli na Kmetiji Štrekelj.


Potem se je zgodila epidemija in naši načrti so eden za drugim padali v vodo. Pa smo jih pa potegnili na suho in prestavili v kasnejše mesece. Polovico marca, ves april in polovico maja smo tako bili v skrbeh, vendar neumorno delali načrte za mesece po odpravi najrestriktivnejših ukrepov.

Obisk Novega mesta in Kočevskega Roga je Borut Šraj skupaj z vodstvom ZTVS načrtoval že za april. Razmere so ga prestavile na torek 9. junija. Nebo sicer ni bilo najboljše volje, so pa zanjo poskrbeli udeleženci. Sploh pa smo se po potrebi lahko ves čas skrivali tudi vsak pod svojo strešico in vseeno odlično slišali razlago vodnikov. Uroš Ule je namreč predstavil in kar takoj tudi demonstriral uporabnost avdio sistema za vodenje. Odlično, tudi zaradi upoštevanja navodil o vzdrževanju varne medsebojne razdalje. (čeprav smo mi seveda vsi pri najboljšem zdravju.)

Začeli smo v Centru biotehnike Grm v novem mestu. Točno 30 let za politiki, ki so tu razpravljali o prihodnosti Slovenije smo na istem mestu sedeli slovenski turistični vodniki in razmišljali p prihodnosti slovenskega turizma.


Potem smo se pod strokovnim vodstvom prof. Antona Goršina napotili odkrivat Kočevski Rog in njegove skrivnosti – naravne in zgodovinske. Podali smo se vse do od človeške roke praktično nedotaknjenih pragozdnih predelov.

Za konec smo do obisti pretipali še Novo mesto in tamkajšnji Dolenjski muzej.Comentarios


Objave v medijih
Arhiv
Sledi nam
  • Facebook Basic Square
bottom of page